Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

World Baking Day & Food4Good









Σήμερα, 18 Μαίου 2014, γιορτάζουμε την World Baking Day.



Κάθε χρόνο, η 3η Κυριακή του Μαΐου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στη χαρά της δημιουργίας και του ψησίματος κέικ!







«Εσύ, για ποιον θα φτιάξεις κέικ;» είναι η φετινή πρόκληση κάνοντας το κέικ σύμβολο και χειρονομία αγάπης και προσφοράς.



Η ομάδα του Food4Good αποδέχτηκε αυτή την πρόκληση και έψησε κέικ σε μια εκδήλωση που και αυτή την φορά ήταν για καλό σκοπό.





Στις 3 Μαίου, στον υπέροχο χώρο του six dogs, μαζευτήκαμε για να γιορτάσουμε και να προσφέρουμε τα έσοδα στην ΠΕΓΚΑΠΝΥ.








Την εκδήλωση αυτή υποστήριξε το βιταμ και το ευχαριστούμε. Το υλικό με το οποίο ξεκινήσαμε τα πρώτα μας βήματα στο ψήσιμο κέικ αλλά και που βρίσκεται πάντα στο ψυγείο μας για να συμβάλλει στις δημιουργίες μας στη κουζίνα.








Και τα κέικ με βιτάμ δώσαν και πήραν σε αυτό το Food4Good. Πάνω απο 25 είδη κάναν την εμφανισή τους για την επίτευξη του σκοπού.



Κέικ γλυκά αλλά και αλμυρά. Απλά αλλά και ευφάνταστα.

Οπως σε κάθε ενέργειά μας, έτσι και σε αυτή, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη.



Πόσο χαίρομαι που ο κόσμος στηρίζει αυτές τις δράσεις μας και με αυτό τον τρόπο βοηθάει αυτούς που το έχουν ανάγκη.



Για ακόμη μία φορά τα καλούδια μας εξαφανιστήκαν εν ριπή οφθαλμού και αποσπάσαν ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια.



Το δικό μου αφιερωμένο κέικ ήταν ένα διαβολοκέικ που έχω ήδη στο μπλογκ με τη μόνη διαφορά ότι αντικατέστησα το βούτυρο με βιταμ. Ενα κέικ με πλούσια γεύση σοκολάτας, που δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα κομμάτι.




Photo A.Tsipis



Ομως για αυτή την εκδήλωση αποφάσισα να ψήσω και αλμυρά cupcakes με frosting γιαουρτιού και μπέικον. Μια εύκολη και γευστική συνταγή που η εμφάνιση του τελικού αποτελέσματος είναι χάρμα οφθαλμών.


 Photo A.Tsipis



Τη συνταγή αυτή κλήθηκαν και έφτιαξαν με επιτυχία τα κορίτσια της ομάδας μου, η Γωγώ και η Ματίνα. Τις ευχαριστώ και τις δύο για τη συμμετοχή τους και για την βοήθειά τους σε όλη την εκδήλωση.



Την μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας σήμερα προτρέποντάς σας να την φτιάξετε.



Δεν έχει δυσκολίες. Ακολουθήστε τα βήματα όπως τα περιγράφω και θα έχετε σίγουρη επιτυχία.

Προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά ανάλογα με τη γεύση σας.



Το frosting και τα μπέικον για την διακόσμηση μπορείτε να τα ετοιμάσετε και απο την προηγούμενη ώστε να μειώσετε το χρόνο ετοιμασίας.



Μία σημείωση έχω μόνο. Το frosting είναι λίγο πικάντικο γιαυτό προσέξτε την προσθήκη της μουστάρδας ώστε να μην σας βγει καυτερό.



Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.







Αλμυρά cupcakes με frosting γιαουρτιού και μπέικον



     Υλικά (για περίπου 15 κομ) 

  • 280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ 
  • ¼ κ.γ αλάτι 
  • ¼ κ.γ. πιπέρι 
  • 300 ml γάλα 
  • 60 γρ βιτάμ (λιωμένο) 
  • 1 αυγό 
  • 100 γρ τυρί cheddar (τριμμένο) 
  • 100 γρ καρότο (τριμμένο) 
  • 100 γρ μπέικον (ψιλοκομμένο)

     
    Για το frosting & τη διακόσμηση 

  • 250 γρ γιαούρτι στραγγιστό 
  • 1 κ.γ μουστάρδα σκόνη 
  • 3 λωρίδες μπέικον



Eκτέλεση :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200β. 
  2. Τοποθετούμε χαρτάκια cupcake σε μαφινοθήκες και αφήνουμε στην άκρη. 
  3. Σε ένα μικρό μπωλ αναμιγνύουμε το γάλα, το λιωμένο βιτάμ και τα αυγά. 
  4. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. 
  5. Ενώνουμε τα μίγματα των δύο μπωλ και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. 
  6. Προσθέτουμε το cheddar, τα καρότα και το μπέικον και ανακατεύουμε απαλά. 
  7. Μοιράζουμε στις μαφινοθήκες γεμιζοντάς τες κατά τα ¾ και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι  να ροδίσουν.

Για το frosting
  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε το γιαούρτι, προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά. 
  2. Το βάζουμε σε κορνέ και διατηρούμε στο ψυγείο.

Για το μπέικον της διακόσμησης
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200β. 
  2. Σε ένα ταψί καλυμένο με αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε μία-μία τις λωρίδες του μπέικον. 
  3. Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά. 
  4. Αφαιρούμε τα λίπη και ψήνουμε για ακόμα 5-7 λεπτά μέχρι τα μπέικον να γίνουν τραγανά. 
  5. Βγάζουμε απο το φούρνο και κόβουμε την κάθε λωρίδα σε 5-6 κομμάτια. 
  6. Αφήνουμε στην άκρη.



Οταν τα cupcakes κρυώσουν, με το κορνέ βάζουμε frosting και καρφώνουμε απο πάνω 1 κομματάκι μπέικον.

Καλή όρεξη

@@@@@

Today, May 18, 2014 , we are celebrating the World Baking Day.

Each year, the third Sunday of May is a day dedicated to the joy of creating and baking cakes!



 "You, who will bake a cake for?" is this year's challenge, having the cake as symbol and gesture of love and offering.

The Food4Good team accepted this challenge and baked cakes, in an event that was organised for a good cause again.
 

On 3rd of May, in the splendid setting of six dogs, we were gathered to celebrate and offer the earnings in PEGKAPNY.



The event was supported by “vitam” and we thank them a lot. Vitam is the ingredient with which we began our experience in baking cakes when we were young and is always in our fridge to contribute to our culinary creations.

Over 25 kinds of cakes made their appearance in this event and helped us achieve our good cause.


Cakes were sweet and savory. There were simple ones but also imaginative ones. 

Like each of our events, and in this one, the turnout was great.

I'm so glad that people support our actions and in this way, help those who are in need.

Once again our goodies were disappeared in the blink of an eye, while the comments received were flattering.

My devil’s food cake, which was dedicated to my husband, can be found in another post here in my blog, with the only difference that I’ve replaced the butter with vitam. The rich chocolate flavor of this cake makes one slice never being enough.



In addition to the above cake, I decided to bake savory cupcakes with yogurt frosting and bacon. It’s an easy and delicious recipe, where the final result is an eye catcher.



This recipe was successfully re-created by the girls in my group, Gogo and Matina. I thank them both for their participation and for their help throughout the event.

This is the recipe I share with you today.

There are no difficulties in preparation. Just follow the steps as described and you will have a guaranteed success.

Add or alter ingredients according to your taste.

The yoghurt frosting and the bacon for the decoration can be prepared well ahead thus reducing the cooking time.


I have only one note. The yoghurt frosting is a bit spicy, therefore pay attention on the addition of mustard so that you do not come up with a too “hot” frosting.

Bon appetite!






Savory cupcakes with yogurt frosting and bacon

Ingredients ( for about 15 pcs )

• 280 gr flour for all purpose
• 2 tsp baking powder
• ¼ tsp salt
• ¼ tsp pepper
• 300 ml milk
• 60 gr Vitam margarine ( melted )
• 1 egg
• 100 gr cheese cheddar ( grated )
• 100 gr carrot ( grated )
• 100 gr bacon ( chopped )

For the frosting & decoration
• 250 gr yoghurt 
• 1 tsp mustard powder
• 3 strips of bacon

Preparation :
  1. Preheat oven to 200C.
  2. Arrange paper cups in a muffing tray and set aside.
  3. In a small bowl mix milk, melted margarine and eggs.
  4. In a large bowl mix the flour, baking powder, salt and pepper.
  5. Combine the two mixtures and stir well.
  6. Add the cheddar, carrots and bacon and mix.
  7. Divide in muffin tray by filling in the ¾ and bake for 20-25 minutes until golden brown .
For the frosting
  1. In a bowl put the yogurt, add the mustard and stir gently to combine.
  2. Put batter in a piping bag and store in the refrigerator .
For the bacon decoration
  1. Preheat oven to 200C.
  2. On a baking sheet covered with parchment paper spread strips of bacon.
  3. Bake for about 12 minutes.
  4. Remove grease and cook for another 5-7 minutes until the bacon is crisp.
  5. Remove from the oven and cut each strip into 5-6 pieces.
  6. Set aside.

When the cupcakes have cooled down, frost with yoghurt and place a piece of bacon on top.