Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Παγκόσμια ημέρα νερού & επίσκεψη στο εργοστάσιο ΚΟΡΠΗ








Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει κηρυχθεί απο τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η 22η ημέρα του Μαρτίου κάθε χρόνου.


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η οποία γιορτάζεται σε 30 χώρες στον κόσμο, με κάλεσε το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή  να επισκεφθώ το εργοστάσιό του στο Μοναστηράκι Βόνιτσας και να παρακολουθήσω το 5ο Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού.




Ενα φεστιβάλ που σκοπό του έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά ως προς την σημασία του νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για το περιβάλλον.


90 παιδιά απο σχολεία της περιοχής ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο του Κορπή και έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες με εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. 




Οι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή των δασκάλων και συντονίστηκαν απο τους εργαζομένους  του εργοστασίου και των κεντρικών γραφείων της Nestlé. 






Αυτές οι δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί από το Project WET Foundation, μια μη κυβερνητική οργάνωση που αναπτύσσει εκπαιδευτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών για το νερό. Το Project WET συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς που ασχολούνται με το νερό, καθώς και με οργανώσεις όπως το ειρηνευτικό σώμα των ΗΠΑ, η UNESCO,  η Διεθνής Ένωση των Υδάτινων πόρων, κ.ά. Η Nestlé Waters είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της από το 1992.


Τα παιδιά έμαθαν πόσο απαραίτητο είναι το νερό για την επιβίωση οποιουδήποτε ζωντανού οργανισμού και συνειδητοποίησαν πως, όσο και αν το νερό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας και του πλανήτη μας, στην πραγματικότητα είναι ένα σπάνιο αγαθό, αφού ουσιαστικά μόνο μία μικρή ποσότητά του είναι διαθέσιμη για κατανάλωση από τον άνθρωπο.




Είμαι σίγουρη ότι η πιτσιρικαρία έμαθε πολλά, αλλά και διασκέδασε με τις δραστηριότητες.


Εγώ πάντως ευχαριστήθηκα πάρα πολύ την ξενάγηση στο εργοστάσιο. 


Φυσικά επειδή το πρώτο μέλημα της εταιρίας είναι η ασφάλεια




μας δώθηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός για να μπορέσουμε να μπούμε στα άδυτα του εργοστασίου. Εκτός απο τις «γνωστές» ποδιές είχαμε και τα απαραίτητα παπουτσάκια για την αποφυγή ατυχημάτων.




Εντυπωσιακά τα όσα είδαν τα ματάκια μου μέσα στο εργοστάσιο. Πως «φουσκώνουν» τα πλαστικά μπουκάλια, πως γεμίζουν με το υπέροχο νερό και πως «παλετάρονται» ώστε να ετοιμαστούν για την αποστολή τους στα διάφορα σημεία διανομής.


Το φυσικό μεταλλικό νερό που εμφιαλώνεται σε αυτό το εργοστάσιο προέρχεται απο τις πηγές Κορπής που φυσικά επισκεφθήκαμε. Σε ένα καταπράσινο τοπίο το νερό είναι εκεί να μας θυμίζει το πόσο σημαντικό είναι για όλους.




Μια υπέροχη μέρα πέρασα στην όμορφη αυτή γωνιά της Ελλάδας με φοβερούς ανθρώπους που αγαπάνε την δουλειά τους και ήταν πρόθυμοι να μας ενημερώσουν και να μας λύσουν τις τυχόν απορίες.




Μοιράζομαι  λοιπόν μαζί σας κάποιες συμβουλές όπως μας τις δώσαν απο το ΚΟΡΠΗ.


  • Φροντίστε να πίνετε νερό πριν αισθανθείτε δίψα. Αν διψάτε σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι.
  • Το νερό βοηθάει στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού και την ενεργοποίηση των καύσεων.
  • Φροντίστε να αρχίζετε και να τελειώνετε την ημέρα σας με νερό, διότι ο οργανισμός χάνει υγρά ακόμα και όταν κοιμόμαστε.
  •  Βάλτε υπενθύμιση στο ρολόι σας ή τον υπολογιστή σας κάθε 1 ώρα. Κάθε ώρα πιείτε 1 ποτηράκι νερό (200ml). Σε ένα οκτάωρο που είστε στην εργασία σας θα έχετε καταναλώσει 1.6 λίτρα νερού.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να συνηθίσουν να πίνουν απο μικρή ηλικία νερό. Μην αντικαθιστάτε το νερό με γλυκά ροφήματα και αναψυκτικά.
  • Βάλτε ένα μικρό μπουκάλι στη σχολική τσάντα του παιδιού σας. Μόνο όταν ενυδατώνεται επαρκώς μπορεί να ανταπεξέλθει πνευματικά και σωματικά στις απαιτήσεις της ημέρας.
  • Κατά την διάρκεια των γευμάτων βάλτε ένα ποτήρι με νερό κοντά στο πιάτο του παιδιού σας και έχετε το νου σας να το γεμίζετε κάθε φορά που αδειάζει.
  • Για να έχουμε όλα τα οφέλη του νερού, καλό είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2.5 λίτρα νερό την ημέρα.


Σας φιλώ και να θυμάστε ... το νερό είναι υγεία.