Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Χαλβάς Φαρσάλων / Cornstarch and caramel pudding




Χρόνια Πολλά και καλή εβδομάδα σε όλους !

25η Μαρτίου και οσονούπω τελειώνει και αυτός ο μήνας ... αχ πως περνάει ο καιρός.

Το ημερολόγιο λέει ότι εχει μπει η Ανοιξη αλλά νομίζω ότι μας κρύβεται ... τόσο άστατος καιρός ακομα.

Την μία μέρα ο ήλιος σε κάνει να θέλεις να πας για μπάνιο και την επόμενη ψάχνεις το μπουφάν και τα γάντια !

χαχα .. ναι .. σήμερα τα έβαλα με τον καιρό.

Μα ... εκεί που είναι "ντάλα" ο ήλιος .. πάρε μια συννεφιά να έχεις.

Πως να φωτογραφίσεις με αυτές τις συνθήκες ? Τώρα νομίζω καταλάβατε γιατί γκρινιάζω .. χιιχιχι

Στούντιο για φωτογράφιση μέσα στο σπίτι δεν έχω φτιάξει (ακόμα), οπότε τις φωτογραφίσεις μου τις κάνω στην βεράντα της κουζίνας μου με φυσικό φως.

Οπως καταλαβαίνετε οι καιρικές συνθήκες με επηρεάζουν τα μέγιστα.

Δεν θέλω αέρα, γιατί μου παίρνει τα χαρτιά και μου μετακινεί τα ελαφρά αντικείμενα που χρησιμοποιώ στις φωτογραφίσεις μου.

Δεν θέλω και βροχή γιατι αναγκάζομαι να κατεβάσω την τέντα και πάει το φως μου (οσο υπάρχει), άσε που οι σταγόνες της βροχής πετυχαίνουν τα ντεκόρ μου και το φαγητό μου που απο ψητό καταλήγει σε σούπα !

Το κρύο το αντέχω ...ντύνομαι καλά και εκτελώ την αποστολή μου ... τάχιστα όμως γιατί το φώς το χειμώνα χάνεται γρήγορα.

Ετσι λοιπόν, τώρα που η μέρα έχει μεγαλώσει είναι η καλύτερή μου. Μεγαλύτερη διάρκεια φωτός είναι ότι μου χρειάζεται.

Μόνο που ακόμα οι συνθήκες φωτισμού είναι ευμετάβλητες.

Βλέπω τον υπέροχο ήλιο και ετοιμάζω το σετ μου. Βάζω τις βάσεις μου, τα χαρτιά μου παίρνω τα props μου, κάνω τις ρυθμίσεις μου στην κάμερα, τοποθετώ το φαγητό και φωτογραφίζω.

Και εκεί που λέω ωραία .. τα σύννεφα κάνουν τα κόλπα τους, κρύβουν τον ήλιο και η φωτογραφία σκοτεινιάζει και ξαναρυθμίζεις την κάμερα και πάνω που ετοιμάζεσαι να τραβήξεις .. τσουπ να'σου ο ήλιος πάλι ...και ξανά μανά ρύθμιση ... γκρρρρρρρρρρρ

Τι τραβάω η δόλια η γυναίκα για την τέχνη !

Αυτά συνέβησαν στην φωτογράφιση της σημερινής συνταγής . Επαιζα κρυφτούλι με τον ήλιο προσπαθώντας να αποδώσω το υπέροχο χρώμα του χαλβά.

Βέβαια μετά απο την ένταση της φωτογράφισης .. τον τσάκισα τον χαλβά.

Εσείς πάντως δεν χρειάζεται να φωτογραφίσετε .. φτιάξτε το χαλβά και απλώς απολαύστε τον.

Μαζί με τον σιμιγδαλένιο , ο χαλβάς φαρσάλων είναι ότι καλύτερο σε νηστίσιμο γλυκό.

Είναι στην λογική του 1,2,3,4 και είναι εύκολος στην παρασκευή του. Θέλει μόνο λίγο προσοχή με την καραμέλα να μην πικρίσει.

Γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε !



Υλικά :
  • 1 φλ. καλαμποκέλαιο (150-160γρ)
  • 2 φλ. νισεστέ
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1 φλ. ζάχαρη (για την καραμέλα)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη και αμύγδαλα φιλέ για το ντεκορ

Πως φτιάχνουμε το χαλβά  :
  1. Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου μας.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, το νισεστέ, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  3. Ετοιμάζουμε καραμέλα με το 1 φλ. ζάχαρη. Σε μία κατσαρόλα που έχουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Μόλις λιώσει ρίχνουμε ακόμα 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να λιώσει. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το φλυτζάνι ζάχαρη και να γίνει μια καραμέλα καφέ ανοιχτόχρωμη. 
  4. Οταν η καραμέλα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με προσοχή να μην πιτσιλίσει η καραμέλα και καούμε.
  5. Μόλις ρίξουμε τα υλικά η καραμέλα θα στερεοποιηθεί αλλά μην σας ανησυχήσει αυτό. Αρχίστε το ανακάτεμα και σταδιακά η καραμέλα θα λιώσει και σιγά σιγά όλο το μίγμα θα πήξει.
  6. Μόλις πήξει αρκετά, σταματάμε το ανακάτεμα και μεταφέρουμε το μίγμα μας σε ένα ταψάκι. 
  7. Πασπαλίζουμε με την 1 κ.σ. ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ για 8 λεπτά ώστε να γίνει μια κρούστα στην επιφάνεια του χαλβά.
  8. Βγάζουμε απο το φούρνο, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Μόλις κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


March 25th already and heading to the end of this month  ... time flies.

The calendar says that we are in spring season  but cannot be seen all over yet.... so unstable weather till now. 

There are days that the sun makes you want to go for a swim and the next day you're looking for the jacket and gloves!

Lol.. yes .. today I'm pissed off with the weather.

How to shoot with these conditions ? Now you know why murmuring .. lol

I don't have (yet) a studio photography at home, so I do my shoots in the porch of my kitchen with natural light.

As you can understand the weather affects my shooting greatly.

I do not want the air, because moves my papers and the items I use in my photography.

I do not want rain because I have to lower the tent to protect the set up and that disappears the light (whatever light I may have), let alone the raindrops that ruin my decor and my food.

Cold is ok for me ...  I put on my heavy jacket and I'm ok ... shooting quickly because in winter I'm loosing the light at no time.

So now that the days are bigger it's the best. Longer light is what I need.

Except that, at this season the lighting conditions are variable.

I see the glorious sunshine and I prepare my shooting. I place the necessary papers, I get the props, I set my my camera, I bring the food and I'm ready.

And .. the clouds do their tricks, they hide the sun and the set up is darker and I have to readjust the camera and take the shot .. but there is the sun again ... and again setting adjustment ... grrrrrrrr !!

That was the deal with the shooting of today's recipe. I played hide and seek with the sun trying to imprint the wonderful color of my pudding.

Certainly after the intensity of shooting .. I rewarded myself with a piece or two of pudding.

However, you do not need to take a shot ... make this delicious dish and just enjoy it.

It's an easy dessert to make, just pay some attention with the caramel so that it doesn't become bitter.

Definitely it worths trying it ! 



Ingredients :
  • 1 cup corn oil (150-160gr)
  • 2 cups cornstarch
  • 3 cups sugar
  • 4 cups water
  • 1 cup sugar (for the caramel)
  • 1 tbsp sugar and almond flakes for the decoration

Preparation  :
  1. Heat your oven's grill.
  2. In a big bowl combine corn oil, cornstarch, sugar and water.
  3. Prepare the caramel with the 1 cup sugar. In a big saucepan over medium heat, pour 1 tbsp sugar and stir with a wooden spoon till melts. Once melted add one more tbsp and stir again till this spoonful melts too. Repeat process till you use the whole cup of sugar and you have a light brown caramel.
  4. When caramel is ready, add the rest ingredients from the bowl with extra care so that you are not burned from the caramel.
  5. When all ingredients are in the saucepan, the caramel will become solid but don't worry. Start stirring and eventually the caramel will melt again and gradually the whole mixture will start thicken.
  6. When thickens, stop stirring and transfer curd in a baking pan.
  7. Sprinkle with 1 tbsp sugar and bake under grill for about 8 minutes until a crust forms on the surface.
  8. Remove from oven, sprinkle with the almond flakes and let aside to cool down.
  9. Cut in square pieces and serve.