Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Σοκολατάκια με αλάτι / Sea salt chocolates




Το θέμα γεύσης είναι υποκειμενικό.
 
Κάποιοι προτιμούν τις κλασσικές γεύσεις, κάποιοι τις ιδιαίτερες, κάποιοι τις καυτερές και πάει λέγοντας.
 
Σε κάποιους αρέσει να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις, σε κάποιους όχι. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία ανθρώπων.
 
Τολμώ και δοκιμάζω νέες γεύσεις και συνδυασμούς υλικών. Και αυτό ισχύει, είτε πρόκειται για φαγητό είτε για γλυκό.
 
Την αγάπη  μου για την σοκολάτα την έχω ομολογήσει. Οπότε, οι συνδυασμοί με σοκολάτα με ιντριγκάρουν.
 
Θυμάστε τα σοκολατάκια με το πιπέρι και την πάπρικα.

Σήμερα λοιπόν, έχουμε σοκολατάκια με αλάτι. 

Είμαι σίγουρη ότι τα έχετε ακούσει. Αξίζει όμως να τα δοκιμάσετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Ο συνδυασμός των δύο αντίθετων υλικών, προκαλεί μια έκρηξη γεύσης.

Είναι πανεύκολα, μόνο λίγη προσοχή χρειάζεται, να μην το παρακάνετε στο αλάτι ώστε να μην καταλήξετε με παστά σοκολατάκια.
 



Τι χρειαζόμαστε :
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. ψίχα φυστικιού (ψιλοκομμένη)
  • 50 γρ. φιλέ αμύγδαλου
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. ανθό αλατιού

Πως φτιάχνουμε τα σοκολατάκια :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180β.
  2. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνουμε τα φιλέ αμυγδάλου.
  3. Ψήνουμε στο φούρνο για 2 περίπου λεπτά προσέχοντας μην καούν.
  4. Βγάζουμε απο το φούρνο, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο για άλλο ένα λεπτό.
  5. Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη.
  6. Λιώνουμε την κουβερτούρα μας σε μπαιν-μαρί.
  7. Στρώνουμε ένα μεγάλο δίσκο με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Οταν λιώσει η σοκολάτα, παίρνουμε μια κουταλιά την βάζουμε στο αντικολλητικό χαρτί και την απλώνουμε με το κουτάλι ώστε να σχηματίσουμε στρογγυλά διαμέτρου περίπου 5εκ.
  9. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη σοκολάτα, δουλεύοντας αρκετά γρήγορα για να μήν μας σφίξει η σοκολάτα.
  10. Βάζουμε σε κάθε σοκολατάκι όσο είναι ακόμα ρευστό, λίγα φυστίκια και λίγα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι.
  11. Βάζουμε το δίσκο στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα ώστε να σφίξουν τα σοκολατάκια.
  12. Βγάζουμε απο το ψυγείο και προσεχτικά αφαιρούμε τα σοκολατάκια απο το αντικολλητικό χαρτί.



The taste is a subjective matter.

Some prefer the classic flavors, some the peculiar ones, some the hot and so on.

Some people like to try new flavors and some not. I belong to the first category of people.

I dare to try new flavors and combinations of materials. Whether it is food or dessert.

You know my love for chocolate. So the combinations with chocolate intrigues me.

Do you remember the chocolates with pepper and paprika ? I'm sure you do.

 
Today, we have chocolates with sea salt.

 
I bet you've heard of them. But it is worth trying if you have not already done it.

 
The combination of the contrary materials, causes a burst of flavor.

 
They're easy to make, just need a little attention, not to overdo it with the salt.



Ingredients :
  • 200 gr chocolate
  • 50 gr pistachio nuts (chopped)
  • 50 gr almond flakes
  • 10 gr sugar
  • 10 gr sea salt flakes
Preparation :
  1. Preheat oven at 180C.
  2. Line a baking tray with greaseproof paper and spread the almond flakes.
  3. Toast flakes for about 2 minutes, until golden, but be careful because can easily be burned.
  4. Remove from oven, sprinkle sugar on top of flake and return to oven for one more minute.
  5. Take out of the oven and let aside.
  6. Melt chocolate in bain-marie.
  7. Line a tray with greaseproof paper.  
  8. When chocolate is melted, take a spoonful, put it on paper and spread it with the spoon to form rounds about 5cm in diameter.
  9. Continue the same procedure with the remaining chocolate, working quickly enough to prevent chocolate becoming firm.
  10. While chocolate it is still fluid, sprinkle with a few nuts and almonds and a pinch of salt.
  11. Place the tray in the refrigerator for about half an hour to firm up the chocolate.
  12. Get tray from the refrigerator and carefully remove the chocolates from the greaseproof paper.



Συνταγή N.Slater / Recipe from N.Slater