Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Μοσχαράκι με λευκή σάλτσα / Beef in white sauce





Σήμερα θα σας πω τον άλλο πόνο μου.

Εκτός απο τα μπιφτέκια τούβλα ... έχουμε και τα λεμονάτα νερομπλούτσι !

Ωιμε .. μεγάλος καημός και αυτά.

Ενώ τα κοκκινιστικά φαγητά, σε γενικές γραμμές τα πετύχαινα, άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο, με τα λεμονάτα ή αυτά με άσπρες σάλτσες είχα ένα θεματάκι.

Νερομπλούτσι ... που μπορεί να σημαίνει "άνοστο φαγητό" ... αλλά εγώ τη χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη όταν το φαγητό μου είναι πολύ "νερουλό".

Ετσι λοιπόν έβγαιναν οι άσπρες/λεμονάτες σάλτσες μου.

Γιατροσόφια και εδώ μου πρότειναν πολλά ... μα δεν έλεγε να δέσει η σάλτσα από μόνη της.

Αναγκαζόμουν λοιπόν στο τέλος του μαγειρέματος να βγάζω το κρέας και να δένω τη σάλτσα.

Ομως να πω την αμαρτία μου, αυτή τη διαδικασία την βαριόμουν και τελικά άφηνα τη σάλτσα νερουλή. Νόστιμη αλλά νερουλή.

Μέχρι που βρήκα το κόλπο ... αλευρώνω τα κομμάτια του κρέατος ελαφρά και κατόπιν τα τσιγαρίζω ... αυτό λοιπόν το λίγο αλευράκι κάνει θαύματα.

Δένει υπέροχα τη σάλτσα και δίνει μια μεστή όψη στο τελικό πιάτο.

Εσείς έχετε κάποιο άλλο κόλπο που πάντα πετυχαίνει ?


Τι χρειαζόμαστε :

  • 800 γρ μοσχάρι
  • 50 γρ περίπου αλεύρι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο σε ροδέλες
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γ. κάρυ
  • 1/2 κ.γ. εστραγκόν
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πως φτιάχνουμε το μοσχαράκι μας :

  1. Πλένουμε και κόβουμε το μοσχάρι μας σε μερίδες.
  2. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το αλευρώνουμε ελαφρά.
  3. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το αλευρωμένο κρέας.
  4. Μόλις χρυσίσει το κρέας απο όλες τις πλευρές, το βγάζουμε και το κρατάμε ζεστό σε ένα πιάτο.
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας το υπόλοιπο λάδι.
  6. Οταν ζεσταθεί το λάδι μας, σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά ξεκολλώντας τυχόν κομμάτια απο τον πάτο του σκεύους.
  7. Προσθέτουμε το κρέας μας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  8. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και το χυμό λεμονιού.
  9. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει το κρέας μας.
  10. Μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το φαγητό μας με μια πηχτή σάλτσα.



Today ... I'll make another confession .

Besides burger bricks ... we have the "watery" white sauces.

Oh ... what a nightmare !

While dishes in red sauce is a succeed more or less, seems that I had an issue with white sauces.

Watery .. watery .. watery ... that was the word for my white sauces.

Again, I was told a lot of tricks to thicken my sauces ... but with no success.

Only solution was, to remove meat from the sauce, and try to thicken the sauce.

But to tell you the truth, most of the times I was bored to do that and I was leaving the sauce as it was. Tasty but "watery".

Till I discovered the trick ... I rub the meat with a bit of flour before sizzling it ... that small amount of flour does miracles.

It thickens the sauce and gives a "full" and tempting look to the dish.

Do you have any tested trick ?

Ingredients :

  • 800 gr beef in bite sizes
  • 50 gr flour 
  • 1/2 cup olive oil
  • 1 red onion in slices
  • 1/2 cup white wine
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1/2 tsp curry powder
  • 1/2 tsp tarragon 
  • salt
  • black pepper

Preparation :
  1. Cut meat in bite sizes. Wash and rinse. .
  2. Pat dry with paper towel and slightly flour the meat.
  3. In a pot, add half of the oil and saute the meat.
  4. Once the meat is golden in all sides, remove and keep warm in a plate.
  5. Add in the pot the rest of the oil .
  6. When oil warms up, saute the onions in medium heat. Toss well, scrapping any pieces from the bottom of the pot.
  7. Add the meat, stir and add the wine.
  8. When the alcohol evaporates, add salt, pepper, spices and lemon juice.
  9. Bring to a boil and reduce heat to simmer.
  10. Cook until food remains with a thick sauce.