Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Angel's food cake






Καλώς ήρθατε.

Μετά το devil's food cake που είχα αναρτήσει, σειρά έχει το angel's food cake.

Είναι το αγαπημένο κέικ της κόρης μου.

Ερχόμενη για τις πασχαλινές διακοπές, μου ζήτησε να της το φτιάξω. Και το έκανα.

Συνήθως παίρνω το έτοιμο μίγμα της Betty Crocker. Αυτή τη φορά όμως αποφάσισα να βρω συνταγή και να φτιάξω το μίγμα μόνη μου.

Το τόλμησα και το εγχείρημα στέφτηκε με επιτυχία.

Το κέικ βγηκε απαλό, σχεδόν αφρός, όπως έπρεπε. Η γεύση του ... ακόμα καλύτερη απο το έτοιμο μίγμα.

Μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας τη συνταγή.





Τι χρειαζόμαστε :

  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 φλ. αλεύρι για κέικ
  • 1 1/2 φλ. ασπράδια αυγών
  • 1 1/2 κ.γ. κρεμόριο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ. βανίλια
  • 1/2 κ.γ. απόσταγμα αμυγδάλου
  • 1/4 κ.γ. αλάτι


Πως φτιάχνουμε το angel's food cake :

  1. Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου μας στο χαμηλότερο σημείο.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  3. Ανακατεύουμε την άχνη με το αλεύρι. Κοσκινίζουμε μία φορά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μεχρι να κάνουν αρκετό αφρό.
  5. Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο γρήγορο και ρίχνουμε τη κρυσταλλική ζάχαρη (2 κ.σ. κάθε φορά) εναλλάξ με την βανίλια, το απόσταγμα αμυγδάλου και το αλάτι με τελευταία τη ζάχαρη. 
  6. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. Μην χτυπήσετε περισσότερο απο ότι πρέπει γιατι η μαρέγκα θα χασει τη λαμψη της.
  7. Παίρνουμε 1/4 φλ. απο το μίγμα αλεύρι/αχνης και το πασπαλίζουμε πάνω απο τη μαρέγκα μας. Με μία σπάτουλα διπλώνουμε τη μαρέγκα μέχρι να εξαφανιστεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι/άχνη, 1/4 φλ. κάθε φορά.
  8. Βάζουμε το ομογενοποιημένο μίγμα μας σε φόρμα με τρύπα (αβουτύρωτο).
  9. Μπήγουμε και βγάζουμε σε σπαρτά σημεία ενα μαχαίρι.
  10. Ψήνουμε στους 190 για 30-35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας ή μέχρι να "σκάσει" το επάνω μέρος και να είναι στεγνό.
  11. Βγάζουμε τη φόρμα απο το φούρνο, την αναποδογυρίζουμε και την βάζουμε στο λαιμό ενός μπουκαλιού.
  12. Αφήνουμε κρεμασμένη τη φόρμα για περίπου δύο ώρες ή μέχρι να κρυώσει το κεικ μας εντελώς.
  13. Οταν κρυώσει, περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στη φόρμα και στο κέικ για να το βγάλουμε.
  14. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας άχνη ζάχαρη. Μπορούμε φυσικά να συνοδέψουμε με σαντιγύ και φρέσκα φρούτα.



Tips

-Η καλύτερη μαρέγκα γίνεται με ασπράδια τουλάχιστον 3-5 ημερών. Αν παρολα αυτά δεν εχετε προνοήσει και χρησιμοποιήσετε ημέρας, φροντίστε να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον μία ώρα πριν την παρασκευή της μαρέγκας.
-Χρειάζεται λίγη προσοχή όταν ανακατεύετε το αλεύρι στη μαρέγκα. Θελει απαλά διπλώματα για να μην σας ξεφουσκώσει η μαρέγκα.


Καλή επιτυχία




Συνταγή απο εδώ