Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Τούρτα με μπισκότο και καραμέλα / Dobostorte




Η πρώτη μου ανάρτηση αποφάσισα να είναι γλυκιά.

Σας καλωσορίζω με ένα γλυκό λίγο χρονοβόρο αλλά η εμφάνιση όταν τελειώνει νομίζω ότι αξίζει τον κόπο της προετοιμασίας.

  
Τι χρειαζόμαστε:



μπισκότο


  • 6 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι

κρέμα

  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 450 γρ. βούτυρο
  • 8 κρόκοι αυγών
  • 150 γρ. κουβερτούρα
καραμέλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. γλυκόζη


Πως φτιάχνουμε την τούρτα μας :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180β.
  2. Στο μπώλ του μίξερ μας, βάζουμε τους κρόκους των αυγών και τα 100 γρ. ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  3. Σε άλλο μπώλ καθαρό και στεγνό, χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια μαρέγκα. Λίγο πριν τελειώσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 20 γρ. ζάχαρης.
  4. Παίρνουμε το 1/3 της μαρέγκας και το ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών.
  5. Διπλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  6. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το ξύσμα συνεχίζοντας το δίπλωμα ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. 
  7. Προσθέτουμε όλη την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε το απαλό δίπλωμα.
  8. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας.
  9. Παίρνουμε μίγμα απο το μπωλ και το απλώνουμε στο χαρτί σχηματίζοντας δίσκο με διάμετρο 20 εκ. και παχος γύρω στο 1 εκ.
  10. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ώστε να έχουμε 8 δίσκους. 
  11. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.
  12. Μόλις ψήνονται τα μπισκότα μας τα βγάζουμε απο το αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
  13. Ετοιμάζουμε την κρέμα μας.
  14. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 8-10 λεπτά.
  15. Στο μπωλ του μίξερ, βάζουμε τους κρόκους και με το σύρμα χτυπάμε να αφρατέψουν. Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος ρίχνουμε "κορδόνι" το σιρόπι. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος του μίγματος και να αφρατέψει.
  16. Σε άλλο μπωλ, βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε να μαλακώσει.
  17. Προσθέτουμε τα αφρατεμένα αυγά στο βούτυρο.
  18. Προσθέτουμε και την σοκολάτα την οποία έχουμε λιώσει σε μπαιν-μαρί και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  19. Σε ένα δίσκο τοποθετούμε ένα απο τα μπισκότα που ψήσαμε.
  20. Απλώνουμε στο μπισκότο λίγη απο τη σοκολατένια κρέμα.
  21. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (μπισκότο-κρέμα) μέχρι να τελειώσουν τα μπισκότα.
  22. Επικαλύπτουμε την κορυφή και τα πλαϊνά της τούρτας με την κρέμα που περισσεύει.
  23. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. 
  24. Οσο η τούρτα είναι στο ψυγείο, ετοιμάζουμε την καραμέλα.
  25. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να έχουμε μια σκούρα καραμέλα.
  26. Σε μια μαρμάρινη επιφάνεια ή σιλικόνη απλώνουμε την καραμέλα σε πάχος 1 εκ. Προσοχή γιατί καίει.
  27. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και κατόπιν την τεμαχίζουμε σε ακανόνιστα κομμάτια και διακοσμούμε την τούρτα.

Tips


Μπορείτε αντί για τη συγκεκριμένη κρέμα να χρησιμοποιήσετε γκανάζ για πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα (απλώς δεν θα είναι dobostorte πια).


Καλή επιτυχία


Hello, I decided my first post to be a dessert.

I welcome you with a awesome dessert that is time-consuming but its appearance when finished, I think it worth the hassle.



Ingredients :



biscuit

  • 6 egg yolks
  • 6 egg whites
  • 120 gr. sugar
  • 140 gr. flour
  • zest from 1 orange
buttercream
  • 180 gr. sugar
  • 150 gr. water
  • 450 gr. butter
  • 8 egg yolks
  • chocolate
caramel
  • 200 gr. sugar
  • 50 gr. water
  • 1 tsp glycose
Preparation : 
  1. Preheat oven at 180C.
  2. Prepare biscuits. In stand mixer's bowl, put egg yolks and 100 gr of sugar. Beat till fluffy and white.
  3. In another clean and dry bowl, beat the eggs whites with the remaining sugar into meringue.
  4. Pour 1/3 of the meringue to the egg mixture.
  5. Fold gently with a spatula.
  6. Add flour and zest and keep folding/whisking till incorporated.
  7. Add the rest of the meringue and fold till homogenized. 
  8. Line a baking tray with parchment paper.
  9. Get 1/8 of the batter and spread on paper forming a circle of around 20cm and 1cm thick.
  10. Repeat process till you have 8 biscuits. 
  11. Bake for 8-10 minutes, till light golden.
  12. When biscuits are ready, remove from tray and let them cool down.
  13. Prepare buttercream.
  14. In a saucepan boil sugar and water for 8-10 minutes till you have a thick syrup.
  15. In a stand mixer's bowl, beat egg yolks till fluffy. When beating, pour slowing the hot syrup. Keep beating till doubled in volume.
  16. In a bowl, whisk butter to soften.
  17. Add the egg/syrup mixture into the bowl and then the chocolate that is melted in bain-marie.
  18. Stir to combine.
  19. In a serving tray place a baked biscuit.
  20. Spread some of the buttercream on top.
  21. Repeat (biscuit/buttercream) till all biscuits are used.
  22. Frost top and sides of cake with the remaining buttercream.
  23. Put in the fridge to firm.
  24. While cake is in the fridge, prepare caramel.
  25. In a saucepan put sugar, glycose and water. Stir till sugar is disolved and boil till you have a brown caramel.
  26. In a silicone mat, spread caramel 1cm think. Carefull, its too hot.
  27. Let caramel cool down and then break into pieces and decorate the cake.

Tips


You can substitute buttercream with a dark chocolate ganache, but have in mind that in this way the cake will not be dobostorte any more. 











Good luck



Συνταγή Σ. Παρλιάρου / Recipe S.Parliaros